Τηλέφωνα παραγγελιών: 211 770 7300 (Αστική Χρέωση) - Παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα

Η σωστή διατροφή του σκύλου σας!

Η σωστή διατροφή του σκύλου σας!

Η διατροφή του σκύλου σας έχει τόση σημασία όσο έχει και η δική σας διατροφή. Το γνωρίζατε; Ο σκύλος σας έχει ανάγκη από μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα του εξασφαλίσουν  αρκετή ενέργεια έτσι ώστε να μεγαλώσει και να αναπτύξει σωστά όλα του τα ζωτικά όργανα αλλά και να σχηματίσει δυνατά κόκαλα και γερούς μύες. 

Ποια είναι όμως η κατάλληλη τροφή για το σκύλο σας;  Ο σκύλος μας έχει συγκεκριμένες ανάγκες, δείτε λοιπόν τι θα πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε την τροφή του.

 • Χαρακτηριστικά σκύλου : ηλικία, το στάδιο της ζωής του , το επίπεδο δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας του ( αλλεργίες , χρόνια προβήματα υγείας κλπ)
 • Χαρακτηριστικά της τροφής ( αν είναι επαρκής για τις διατροφικές απαιτήσεις του σκύλου σας )
 •  Συστατικά , γεύση .

 Ποιά είναι όμως τα βασικά συστατικά που θα πρέπει να περιέχει η τροφή του σκύλου μας;

 • Πρωτεΐνες
 • Λίπη
 • Υδατάνθρακες
 • Βιταμίνες
 • Μεταλλικά στοιχεία

Θυμηθείτε!  Παρέχετε πάντοτε στον σκύλο σας άφθονο δροσερό νερό.

Ο σκύλος μας είναι σαρκοφάγο ζώο και θα πρέπει να τρέφεται με 70% κρέας και 30% φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως ο σκύλος μας δεν μπορεί να τρέφεται με το ίδιο φαγητό που επιλέγουμε για εμάς. Η επιλογή του είδος της διατροφής του εξαρτάται  αποκλειστικά από εσάς και κυρίως  από τον χρόνο σας. Η επιλογή του είδους της διατροφής είναι σημαντική και καλό θα ήταν να τηρηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος. Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι προσφέρει το κάθε είδος διατροφής στο σκύλο σας.

Μαγειρευτό φαγητό

Ο σκύλος μας δεν επιτρέπεται να τρώει όλα τα φαγητά. Σε περίπτωσή  που επιλέξετε ο σκύλος σας να τρώει μαγειρευτό φαγητό η αναλογία είναι:

30% πρωτεΐνες
35% υδατάνθρακες
25% λαχανικά
10% φυτικά λίπη

Όπως αναφέραμε παραπάνω ο σκύλος μας ΔΕΝ επιτρέπεται να καταναλώνει ορισμένες τροφές ανεξάρτητα από την ηλικία και την φυλή του. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές:

Γάλα: Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό που λαμβάνουν από την μητέρα τους κατά τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Μετά τον απογαλακτισμό η λακτάση , το ένζυμο δηλαδή που διασπά την λακτόζη του γάλακτος μειώνεται και έχει ως αποτέλεσμα τον τυμπανισμό ,πόνους στο έντερο, και την κολίτιδα.

Κόκαλα: Κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο για τον σκύλο σας. Αντιθέτως μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα στον σκύλο σας. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι τα παρακάτω:

Δόντια. Είναι μύθος πως τα κόκαλα καθαρίζουν τα δόντια του σκύλου. Εν αντιθέσει μπορούν να σπάσουν ή να φθείρουν τα δόντια του .

Οισοφάγος. Η συνεχής μάσηση κοκάλων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του οισοφάγου. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου το κόκαλο έχει φράξει τον οισοφάγο ή και τον έχει τρυπήσει.

Στομάχι. Τα κόκαλα συχνά ερεθίζουν το στομάχι με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν έλκη ή χρόνιες γαστρίτιδες.

Έντερο. Τα κόκαλα μπορεί να φράξουν το έντερο και να προκαλέσουν ειλεό. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που έχουν προκαλέσει διάτρηση του εντέρου με αποτέλεσμα το θάνατο από περιτονίτιδα. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου σας από τα κόκαλα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια κολίτιδα η οποία είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

Τηγανιτά: Το τηγανιτό λάδι μπορεί να προκαλέσει κολίτιδα στον σκύλο σας σε αντίθεση με το ωμό ελαιόλαδο το οποίο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε.

Λίπη: Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών τροφών όπως για παράδειγμα η πέτσα του κοτόπουλου καταλήγει σε παχυσαρκία. Πέραν αυτού όμως μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο σας κολίτιδα ενώ σε χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα με κολικό.

Ζάχαρη-γλυκά:  Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης ή γλυκών μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης καταλήγει σε παχυσαρκία, ζάχαρο και πέτρα στα δόντια.

Σταφύλια & σταφίδες: Θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες διότι προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Κρεμμύδια: Θα πρέπει να αποφεύγονται σε οποιαδήποτε μορφή ( ωμά, μαγειρεμένα, σε σκόνη κλπ) διότι προκαλούν την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ μπορεί να προκληθεί μέχρι και καταστροφή των νεφρών.

Προϊόντα καφεΐνης:  Η καφεΐνη μπορεί να δημιουργήσει στον σκύλο σας προβλήματα στην καρδιά, στους πνεύμονες, τα νεφρά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

Ποιες είναι όμως οι τροφές που επιτρέπονται κατά την παρασκευή του μαγειρευτού φαγητού και μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του σκύλου μας; Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις ποιο κύριες που σίγουρα θα πρέπει να εντάξετε στην διατροφή του:

Πρωτεΐνες

Κρέας. Είναι το αγαπημένο φαγητό των σκύλων, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να το δίνεται στον σκύλο σας ωμό.

Κοτόπουλο. Ξεκοκαλίστε το κοτόπουλο και αφαιρέστε την πέτσα και τα λίπη. Ποτέ μην το δίνετε ωμό στον σκύλο σας.

Ψάρι. Αφαιρέστε προσεκτικά τα κόκαλα ή προτιμήστε φιλέτο. Μην δίνετε ποτέ ωμό ψάρι στον σκύλο σας διότι περιέχει την ουσία θειαμινάση που καταστρέφει την βιταμίνη Β και μπορεί να προκαλέσει νευρικές διαταραχές στον σκύλο σας.

Υδατάνθρακες

Ρύζι, πατάτες και μακαρόνια. Με το μαγείρεμα γίνονται εύπεπτα και θα πρέπει να μαγειρεύονται πάντα ξεχωριστά από το κρέας. Καλά θα είναι να τα σουρώνετε για να μειώνεται το άμυλο που περιέχουν μετά το βράσιμο.

Λιπαρά

Χρησιμοποιείστε το λάδι ωμό επάνω από τα μαγειρευτό φαγητό.

Λαχανικά

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το  μπρόκολο, τα καρότα, το σέλινο και το κολοκύθι. Τα λαχανικά  θα πρέπει να πολτοποιούνται και να προσθέτονται προς το τέλος του μαγειρέματος έτσι ώστε να μην καταστρέφονται οι  βιταμίνες τους. 

Μπορεί να σας ακούγετε σαν μια πολύ καλή ιδέα να παρασκευάσετε μόνοι σας το φαγητό του αγαπημένου σας φίλου, μπήκατε όμως στην διαδικασία να σκεφτείτε ποια μπορεί να είναι όμως τα μειονεκτήματα;

1. Το κόστος  σαφώς είναι πιο υψηλό από μια πολύ καλή και επώνυμη τροφή του εμπορίου.

2. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες για την μακροχρόνια χρήση των συνταγών που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή  του μαγειρευτού φαγητού.

3. Οι συνταγές που θα χρησιμοποιήσετε είναι γενικές και καμία από αυτές δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία του ζώου και τις ανάγκες του.

4. Το μαγειρευτό φαγητό δεν περιέχει συντηρητικά με αποτέλεσμα μετά την 5η ημέρα διατήρησης στο ψυγείο να πρέπει να το πετάξετε.

5. Ο χρόνος μαγειρέματος ειδικά των κρεάτων είναι μεγάλος με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι πρωτεΐνες  Σε καμία περίπτωση όμως τόσο το κρέας όσο και τα λαχανικά δεν θα πρέπει να δίδονται ωμά διότι υπάρχει  κίνδυνος μόλυνσης του ζώου από βακτηρίδια και παράσιτα.

6. Χρόνος προετοιμασίας. Δυστυχώς στις ημέρες μας ο χρόνος μας είναι πολύτιμος γι αυτό επιλέξτε που και πως αξίζει να τον καταναλώσετε.

Βιομηχανοποιημένες τροφές

Δώστε στον σκύλο σας μόνο τροφές κατάλληλες για την ηλικία του και την φυλή του. Μια φθηνή τροφή σίγουρα δεν είναι καλής ποιότητας , αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια ακριβή τροφή είναι και η καλύτερη. Μην παρασύρεστε από τις εντυπωσιακές συσκευασίες με τα χαρούμενα σκυλάκια επάνω σε αυτές. Δώστε προσοχή και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Επάνω σε αυτές αναφέρονται το ποσοστό των πρωτεϊνών, του λίπους, της υγρασίας , των φυτικών ινών κλπ. Διαβάζοντας τις ετικέτες και σιγά σιγά θα καταλάβετε ποια είναι η κατάλληλη τροφή με τις απαραίτητες προδιαγραφές η οποία θα καλύψει πλήρως τις θερμιδικές ανάγκες του σκύλου σας και θα του προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε προσεκτικά την συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία όπου προτείνει ο κατασκευαστής ή συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την ποσότητα τροφής που θα πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας.

Τις βιομηχανοποιημένες τροφές θα τις βρείτε σε 2 τύπους την ξηρά τροφή όπου είναι και πιο δημοφιλής και οικονομικότερη και τις κονσέρβες.

Επίσης….

 • Μην δίνετε συμπληρώματα διατροφής στον σκύλο σας παρά μόνο αν έχετε συμβουλευτεί τον κτηνίατρό σας.
 • Μην αλλάξετε την τροφή του σκύλου σας από την μια μέρα στην άλλη, μπορεί να του προκαλέσει διάρροιες.
 • Δίνετε στον σκύλο σας την τροφή που είναι κατάλληλη για την ηλικία του και την φυλή του.
 • Φροντίστε να παρέχεται στον σκύλο σας καθαρό και δροσερό νερό.
 • Μην δίνετε λιχουδιές στον σκύλο σας παρά μόνο σαν επιβράβευση.
 • Ταΐστε τον σκύλο σας πάντα σε συγκεκριμένο σημείο και ώρα και αφήστε του το μπολάκι του για 20 λεπτά. Μην δίνετε την τροφή που έχει περισσέψει σε επόμενο γεύμα.
 • Μην ταΐζετε τον σκύλο σας με τα υπολείμματα των τροφών που έμειναν από το δικό σας γεύμα.
 •  Πλένετε τακτικά τα μπολάκια του φαγητού κυρίως αν είναι πλαστικά.
 • Διατηρήστε την ξηρά τροφή σε μέρος σκιερό και χωρίς υγρασία.

 

Όσο καλή διάθεση κι αν έχουμε λοιπόν να παρασκευάσουμε οι ίδιοι την τροφή του σκύλου μας ή να επιλέξουμε κάποια από τις τροφές του εμπορίου θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως η τροφή αυτή θα προσφέρει στον σκύλο μας όλα τα απαραίτητα συστατικά για την σωστή του ανάπτυξη. Η επιλογή είναι δική σας!

faq