Τηλέφωνα παραγγελιών: 211 770 7300 (Αστική Χρέωση) - Παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα

Πως καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας.

Πως καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας.

Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε  για τα αυτιά των σκύλων:

  • Είναι ευαίσθητα και χρειάζονται τακτική περιποίηση για την πρόληψη λοιμώξεων.

  • Τα σκυλιά δεν είναι συνηθισμένα και γενικά δεν τους αρέσει να πειράζουμε τα αυτιά τους για αυτό  θα πρέπει να το δουλέψουμε μαζί τους.

  • Αν δεν το κάνουμε με τον σωστό τρόπο, μπορεί να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Πως ακριβώς θα καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας για να παραμένουν καθαρά και χωρίς ασθένειες ;

Με θετικό τρόπο: 

Για να μην είναι ανήσυχος και νευρικός ο σκύλος μας  με αποτέλεσμα να μας δυσκολεύει η όλη διαδικασία, είναι σημαντικό να τον μάθουμε απο μικρή ηλικία για τη διαδικασία καθαρισμού αυτιών  και κάθε φορά που εμείς θα “πασπατεύουμε” τα αυτιά του θα πρέπει να τον έχουμε ήρεμο και χαλαρό. Είναι σημαντικό να τον φέρνουμε κατά μήκος σε εμάς αργά και ήρεμα με κάτι θετικό. Στην αρχή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξεκινάμε με  λαχταριστές λιχουδίτσες που του προσφέρουμε κάθε φορά που είναι θετικός και ήρεμος και μετά κόβουμε τις λιχουδίτσες σιγά σιγά και επιβραβεύουμε με χάδια και γλυκόλογα κάθε φορά. Έτσι ο σκύλος μας θα καταλαβαίνει κάθε φορά που πάμε να καθαρίσουμε τα αυτιά του ότι πρόκειται για κάτι ευχάριστο.

Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία:

Ποτέ δε πρέπει να χρησιμοποιείτε μπατονέτες γιατί μπορεί να προκληθούν ζημιές στα αυτιά του σκύλου . Έχουμε μαζί μας καθαρό βαμβάκι η τυλίγουμε το δάκτυλο μας με καθαρή γάζα για να το χρησιμοποιήσουμε αντί για μπατονέτα.Μπορεί εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε γάντια για τον καθαρισμό, αλλά είναι επίσης εντάξει άμα πλύνετε τα χέρια σας, αν δεν υπάρχουν γάντια διαθέσιμα. Εμείς χρησιμοποιούμε οργανικό αφιλτράριστο και απαστερίωτο μηλόξυδο αντί για τις χημικές λύσεις εμπορίου.

Ολοκληρώστε τη διαδικασία με τη μία

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε όταν προσπαθήτε να καθαρίσετε τα αυτιά είναι να ανακαλύψετε ότι ξεχάσατε κάτι και θα πρέπει να ξαναφέρετε το σκύλο κοντά σας για να επαναλάβετε τη διαδικασία πάλι. Τότε ο σκύλος μπορεί να δείξει συμπεριφορά “άρνησης” και εκεί θα χρειαστεί να τον ξαναφέρουμε πάλι δίπλα μας,ήρεμα,χαλαρά και να επαναλάβουμε τη διαδικασία απο την αρχή πάντα με επιβράβευση. Ουσιαστικά επιβραβεύουμε πάντα κάθε φορά που συμμετέχει και όταν είναι cool.

Έλεγχος για λοιμώξεις

Θα πρέπει να ελέγχουμε τα αυτιά του σκύλου μας για λοιμώξεις, παράσιτα ή βρωμιά μια φορά την εβδομάδα. Ρίχνουμε και μια ματιά στο εσωτερικό του αυτιού. Το υγιές αυτί έχει ροζ έντονο χρώμα, χωρίς υπερβολικές βρωμιές. Αν δούμε στο σκύλο κάτι από τα παρακάτω, πιθανόν να έχει μολυνθεί.

  • φλεγμονή ή οίδημα

  • κάθε είδους βρωμιά

  • αποκρουστική μυρωδιά

  • αν είναι ευαίσθητα στην αφή

Αν παρατηρήσετε ο,τιδήποτε από τα παραπάνω, μην επιχειρήσετε να καθαρίσετε το αυτί του. Επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας για να χορηγήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Οι μολύνσεις αυτιών που δεν αντιμετωπίζονται ή που αντιμετωπίζονται με λάθος τρόπο, πιθανόν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη.

Ακολουθήστε τους κανόνες

Για να καθαρίσετε τα αυτιά χωρίς να προκληθούν ζημιές ξεκινήστε έχοντας το σκύλο δίπλα σας ήρεμο και χαλαρό, ανασηκώστε τα πτερύγια των αυτιών του, κοιτάξτε το εσωτερικό τους,μυρίστε αν υπάρχουν δυσάρεστες μυρωδιές, στη συνέχεια αφήστε τα και επαινέστε το σκύλο με λιχουδιές η χάδια.

Βάλτε μπόλικο καθαριστικό να πάει βαθειά στο εσωτερικό και κάντε μασάζ στη βάση του αυτιού για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια κάντε λίγο πίσω και  αφήστε το σκυλί σας να τιναχτεί.Επιβραβεύστε. Σκουπίστε το ορατό μέρος του αυτιού του και μην προσπαθείτε να πιέσετε οποιοδήποτε αντικείμενο να πάει βαθεία γιατί θα προκληθούν ζημιές .Καθαρίστε, σκουπίστε και στεγνώστε μέχρι εκεί που φτάνει το δάχτυλο σας. Εναλλακτικά μπορείτε να βρέχετε το βαμβάκι με το υγρό καθαρισμού, να ξεκινήσετε καθαρίζοντας το εξωτερικό του αυτιού και μετά να καθαρίσετε εσωτερικά μέχρι εκεί που φτάνει το δάχτυλο σας. Αν είναι δυνατόν μετά το καθαρισμό σε σκύλο που έχει μακριά αυτιά να τα αναδιπλώσετε και να αφήσετε να κάτσουν προς τα πάνω για να στεγνώσουν επιτρέποντας στον αέρα να εισχωρήσει εντός. Ακόμα καλύτερα να κάνετε τη διαδικασία μια μέρα με καλό καιρό και να αποφεύγετε βραδινές ώρες και λίγο πρίν κοιμηθεί ο σκύλος γιατί υπάρχει μεγαλύτερη περίπτωση να παραμείνει υγρασία στο εσωτερικό του αυτιού.

Τα αυτιά του σκύλου μας έχουν το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις. Διαθετώντας λίγο από το χρόνο σας όμως καθαρίζοντας τα αυτιά του αγάπημένου σας τετράποδου, θα το κρατήσετε υγιές και ευτυχισμένο.

Η παραπάνω διαδικασία καλό είναι να γίνεται  για σκυλιά με μακριά αυτιά περίπου κάθε 10 μέρες και για τα σκυλιά με όρθια αυτιά (που αερίζονται καλύτερα) περίπου 1-2 φορές το μήνα.

faq