Τηλέφωνα παραγγελιών: 211 770 7300 (Αστική Χρέωση) - Παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα

Πρώτες βοήθειες για το σκύλο σας.

Πρώτες βοήθειες για το σκύλο σας.

Κανένας δεν θέλει να φαντάζεται τον σκύλο του να υποφέρει από μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, αλλά το να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις καταστάσεις είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας όλες τις ιατρικές καταστάσεις, αλλά μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την απουσία παλμού του σκύλου μας ή το σταμάτημα της αναπνοής. Το να ξέρουμε να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στον σκύλο μας σε μια έκτακτη περίπτωση μπορεί να φανεί σωτήριο στο μέλλον. Δείτε παρακάτω πως να δώσετε τις πρώτες βοήθειες στον σκύλο σας σε περίπτωση ανάγκης.

Καλέστε για βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Επειδή χρειάζεται χρόνος μέχρι να φτάσει η βοήθεια στο σπίτι μας, πρέπει να τηλεφωνήσετε αμέσως μόλις καταλάβετε, ότι κάτι δεν πάει καλά. Σιγουρευτείτε, ότι έχετε σε ένα προσβάσιμο σημείο όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, ώστε να μην τα ψάχνετε τελευταία στιγμή.

Ψάξτε για ενδείξεις αναπνοής.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν ο σκύλος σας αναπνέει. Οι πρώτες βοήθειες δεν χρειάζονται, αν ο σκύλος αναπνέει ή έχει σφυγμό. Για να δείτε αν ο σκύλος σας αναπνέει, παρατηρήστε αν ο θώρακάς του μετακινείται πάνω-κάτω και βάλτε το χέρι σας μπροστά από την μύτη του, για να δείτε αν αισθάνεστε την ροή του αέρα.

Ελέγξτε αν ο δίοδος του αέρα είναι καθαρή.

Αν καταλάβετε, ότι ο σκύλος σας δεν αναπνέει, ελέγξτε τον λαιμό του, μήπως υπάρχει κάτι που εμποδίζει την αναπνοή του. Αν υπάρχει κάτι στον λαιμό τους, που εμποδίζει την αναπνοή τους, αφαιρέστε το αμέσως.

Εφαρμόστε την μέθοδο Χάιμλιχ, αν είναι απαραίτητο.

Αν υπάρχει κάτι που εμποδίζει την αναπνοή του σκύλου σας και δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε με τα δάχτυλά σας, δοκιμάστε την μέθοδο Χάιμλιχ:

 • Σταθείτε πίσω από τον σκύλο σας και σκύψτε.
 • Βάλτε το χέρι σας κάτω από το τελευταίο πλευρό και το άλλο χέρι από πάνω.
 • Στην συνέχεια, μετακινήστε τα χέρια σας, κάνοντας 5 γρήγορες κοιλιακές ωθήσεις.

Ελέγξτε, αν αυτό που φράζει τον αεραγωγό έχει φύγει. Αν όχι, εφαρμόστε πάλι την ίδια μέθοδο.

Ελέγξτε, αν έχει παλμό.

Πριν τις πρώτες βοήθειες, πρέπει να δείτε, αν ο σκύλος έχει παλμό. Σύμφωνα με το Canine Journal, “Η μηριαία αρτηρία, που βρίσκεται στο εσωτερικό των μηρών, είναι το πιο εύκολο μέρος για να βρείτε σφυγμό του σκύλου σας.” Αν ο σκύλος σας έχει παλμό, αλλά δεν αναπνέει, πρέπει να του κάνετε τεχνητή αναπνοή. Αν ο σκύλος σας δεν έχει σφυγμό, τότε είναι η ώρα να του παρέχετε τις πρώτες βοήθειες.

Κάντε ανανήψεις.

Για να κάνετε ανανήψεις στον σκύλο σας:

 • Ξαπλώστε τον σκύλο στην δεξιά πλευρά του και καθίστε πίσω από την πλάτη του.
 • Τοποθετήστε τις παλάμες σας την μια πάνω από την άλλη, ακριβώς πάνω από το ευρύ τμήμα των πλευρών.
 • Κρατήστε τους αγκώνες σας ίσιους και κάντε μαλάξεις στο στήθος του σκύλου σας.
 • Οι μαλάξεις πρέπει να έχουν ρυθμό 100 ανά λεπτό.

Κάντε τεχνητή αναπνοή.

Για να κάνετε τεχνητή αναπνοή στον σκύλο σας:

 • Κρατήστε το σαγόνι του σκύλου σας τελείως κλειστό, ώστε να μην φύγει αέρας.
 • Για ένα μεγάλο σκυλί, βάλτε το στόμα σας πάνω από την μύτη του σκύλου. Για ένα μικρο σκυλί, βάλτε το στόμα σας πάνω από την μύτη και το στόμα του σκύλου σας. 
 • Φυσήξτε αέρα στα ρουθούνια στου σκύλου σας, φροντίζοντας το στήθος του σκύλου σας επεκτείνεται με κάθε αναπνοή.
 • Απομακρύνετε το στόμα σας ανάμεσα σε κάθε αναπνοή, για να επιτρέπετε στον αέρα να διαφεύγει.

Ψάξτε πάλι για σφυγμό.

Κάθε δυο λεπτά θα πρέπει να σταματάτε και να επαναξιολογείτε την κατάσταση. Αν δείτε, ότι ο σκύλος σας έχει σφυγμό ή αναπνέει, σταματήστε τις πρώτες βοήθειες, αν όχι συνεχίστε.

Καλέστε αμέσως για ιατρική βοήθεια.

Είναι πολύ σημαντικό να παρέχετε άμεση ιατρική φροντίδα στον σκύλο σας το συντομότερο. Κανείς δεν θέλει να βλέπει τον σκύλο του να υποφέρει, αλλά η σωστή εκτίμηση της κατάστασης μπορεί να του σώσει την ζωή.
 

Πηγή: tilestwra.com 

faq