Ταξιδεύοντας με το σκύλο μας
Το καλοκαίρι ή το Πάσχα συνηθίζετε να ταξιδεύουν αρκετοί από εμάς με τον σκύλο μας. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η απόσταση που θα ταξιδέψουμε αλλά και να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις:
Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας όλα τα σχετικά έγγραφα, βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο. Σε αυτά θα πρέπει να αναφέρετε ο αριθμός ταυτοποίησης του ζώου (microchip) καθώς και οι απαραίτητοι εμβολιασμοί.
Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε με το κατοικίδιο ζώο σας έξω από την Ελλάδα ή πολύ περισσότερο σε χώρα εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, δεν ξεχνάμε ότι κατά τη διέλευση των συνόρων απαιτείται πιστοποιητικό υγείας που εκδίδεται από τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, και βεβαιώνει ότι το ζώο είναι απαλλαγμένο από μολυσματικές ασθένειες και έχει λάβει τις κατάλληλες από-παρασιτώσεις πριν από το ταξίδι.
Αν είναι δυνατόν ο σκύλος δεν θα πρέπει να τρώει πριν από το ταξίδι για την πρόληψη εμέτου που προκαλείτε από τη ναυτία.
Να έχετε πόσιμο νερό μαζί σας, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Κάνετε συχνές στάσεις πριν φτάσετε στον προορισμό σας για να μπορέσει το ζώο να ξεπιαστεί, να ουρήσει ή να πιεί νερό, κλπ.
Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, μην αφήσετε το ζώο να βγάζει το κεφάλι ή άλλο μέρος του σώματος έξω από το παράθυρο. Αυτό μειώνει την πιθανότητα αναπνευστικών ασθενειών καθώς και ατυχημάτων.
Για την ασφάλεια του σκύλου καλό είναι να ταξιδεύει σε ειδικό χώρο (κλουβί μεταφοράς ή να υπάρχει προστατευτικό πλέγμα (πχ στο αυτοκίνητο) για την αποφυγή ατυχήματος.
Όταν ταξιδεύετε με κατοικίδιο ζώο μαζί σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε αν και που υπάρχει κτηνίατρος στον τόπο προορισμού. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι χρήσιμες για κάθε έκτακτη ανάγκη.
Βεβαιωθείτε από πριν ότι στον τόπο που θα επισκεφτείτε δεν υπάρχουν μεταδοτικές ασθένειες , προβλήματα επιθετικότητας με ή από άλλα σκυλιά, κίνδυνοι ατυχημάτων κλπ. προβλήματα επιθετικότητας με τα άλλα ζώα ή ανθρώπους, άλλα ατυχήματα, όπως οι τροφικές δηλητηριάσεις, έπληξε
Το ζώο πρέπει να έχει πάντα φρέσκο νερό στη διάθεσή του
Να θυμάστε ότι παρότι βρίσκεστε σε διακοπές ο σκύλος δεν μπορεί να αλλάξει τη συνήθη διατροφή του, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές, όπως εμετός ή διάρροια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, διότι ειδικά το καλοκαίρι, η απώλεια υγρών προκαλεί ταχεία αφυδάτωση.
Μην δίνετε κόκαλα στον σκύλο σας, καθώς όταν συνθλίβονται μπορεί να προκαλέσουν διάφορες βλάβες στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ρήξεις, κλπ.
Μετά το φαγητό του σκύλου να μην του επιτρέπετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, καθώς μπορεί να προκαλέσει στρέψη στομάχου, που είναι ένα πολύ σοβαρό και έκτακτης ανάγκης περιστατικό που απαιτεί επείγουσα κτηνιατρική προσοχή.
Τα ζώα συντροφιάς πρέπει να λαμβάνουν τακτικές θεραπείες πρόληψης για παράσιτα ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση από τσιμπούρια, ψύλλους κτλ.
Ειδικά τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού θα πρέπει να παρέχουμε σκίαση στο σκύλο μας και να αποφύγουμε την παρατεταμένη έκθεση του στην ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι θα αποφύγουμε τον κίνδυνο θερμοπληξίας που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.